Thursday, 14 February 2013
BIHUN SINGAPORE
Boleh sebagai sarapan pagi atau minum petang. Memang sedap bau udang kering dan lada hitam umphhh!
Jom kita semak RESEPI .....
1/2 paket bihun (beras) di rendam 1/2 jam dan disejat
3 genggam taugeh segar
BAHAN A
sedikit minyak
10 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
2 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
2 sudu besar udang kering (ditumbuk)
4 tangkai daun sup, dihiris sederhana panjang
BAHAN B
Fish Cake
Fish Ball
10 ekor udang hidup
BAHAN C
5-6 cawan air untuk dijadikan sebagai kuah (*kalau berkuah lagi sedap)
1 kiub Ayam KNOR
sedikit garam
BAHAN D (Untuk taburan)
1 biji cili merah
2 biji limau kasturi
Daun bawang/daun sup
Kacang tanah yg telah digoreng
Cara-cara memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan Bahan A dan goreng sehingga bawang menjadi hampir kekuningan dan daun sup menjadi layu.
3. Masukkan Bahan B dan seterusnya diikuti bahan C
4. Setelah kuah mendidih masukkan bihun.
5. Sebelum angkat, masukkan taugeh. Kacau sedikit -sedikit dan terus di angkat. (Jangan dibiarkan lama kerana taugeh akan layu dan lembik)
6. Tabur bahan D sebelum dimakan.
* Selamat menjamu selera.....
No comments:
Post a Comment