Saturday, 16 February 2013
GILAI IKAN TEMENONG RAMPAI KACANG BENDI
Menu tengahari Gulai Ikan Temenung a.k.a Ikan Kembong.
Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A (Bahan tumis)
3 tangkai daun kari
6 ulas bawang putih (di tumbuk)
1 biji bawang besar atau 8 ulas bawang merah kecil (di tumbuk)
1 sudu besar halba campur
BAHAN B (Bahan Rempah)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 sudu besar jintan manis (di sangai dan di tumbuk halus)
1 sudu besar jintan putih (di sangai dan di tumbuk halus)
1/2 sudu besar lada hitam (di tumbuk halus)
4 sudu besar penuh/bun-bun Rempah serbuk ikan babas
80 gram asam jawa + air dan di perah empat kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas
Santan dari 1/2 biji kelapa- Kalau suka
BAHAN C (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)
1 kilo ikan Temenong
15-20 biji kacang bendi
1 biji tomato biji di belah 2
5 helai daun bawang di kerat panjang
2 biji Cili besar hijau dibelah 2 dan di buang biji
Cara memasak:-
1. Panaskan 3/4 cawan minyak. Pastikan minyak betul betul panas.
2. Masukkan bahan A dan kacau jangan biar hangit.sehingga kekuningan dan wangi.
3. Masukkan bahan B yang telah di adun dan besar kan api.
4. Apabila tumisan tadi mendidih <> 5 minit, kecilkan api dan biarkan ia sedikit kering dan pecah minyak (yang banyak).Setiap 5 minit kacau supaya tidak hangit dan berkerak.
5. Masukkan santan, Kacau-kacau supaya rempah sebati dengan santan.
6. Terus masukkan bahan C, kecilkan api dan biarkan ikan dan bendi masak perlahan-lahan.
NOTA:
Jangan sekali-kali kacau/aduk kari ini, kerana ikan-ikan aka hancur.
Untuk pastikan kari masak dengan serata, cuma perlu goyangkan periuk mengikut putaran jam(atau kekiri kekanan.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment