Thursday, 14 February 2013
GULAI IKAN SEMBILANG RAMPAI UBI KEMILI
Jom kita semak RESEPI .....
4 ekor Ikan Sembilang
BAHAN A (Bahan tumis)
3 tangkai daun kari
6 ulas bawang putih (di tumbuk)
1 biji bawang besar atau 8 ulas bawang merah kecil (di tumbuk)
1 sudu besar halba campur
BAHAN B (Bancuhan Rempah)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 sudu besar lada hitam (di tumbuk halus)
Rempah serbuk ikan babas 3 sudu besar (penuh/bun-bun)
60 gram asam jawa + air dan di perah 3 kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas
1 cawan Ubi kemili (dibuang kulit dan di belah 2 atau 4 pengikut saiz ubi)
BAHAN C
Santan dari 1/2 biji kelapa(Kalau suka) atau 2 gelas air biasa
4 tangkai Daun Kesom
BAHAN D (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)
1 biji tomato biji di belah 2
5 helai daun bawang di kerat panjang
cili hijau besar 2 biji, dibelah 2 dan di buang biji
Cara Memasak:-
1. Panaskan 3/4 cawan minyak. Pastikan minyak betul betul panas
2. Masukkan bahan A dan kacau jangan biar hangit.sehingga kekuningan dan wangi
3. Masukkan bahan B yang telah di adun dan besar kan api.
4. Apabila tumisan tadi mendidih <> 5 minit, kecilkan api dan biarkan ia sedikit kering dan naik minyak.Setiap 5 minit kacau supaya tidak hangit dan berkerak
5. Masukkan Bahan C, Kacau-kacau supaya rempah sebati dengan santan
6. Terus masukkan Ikan Sembilang dan Bahan D. Kecilkan api dan biar ikan masak perlahan-lahan.
TIPS penting: Jangan sekali-kali kacau/aduk kari ini, kerana ikan-ikan aka hancur.
Untuk pastikan kari masak dengan serata, cuma perlu goyangkan periuk mengikut putaran jam(atau kekiri kekanan)
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment