Saturday, 16 February 2013
GULAI SOTONG KACANG BUNCIS
Menu tengahari Gulai Sotong
Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A (Bahan tumis)
3 tangkai daun kari
5 ulas bawang putih (di tumbuk)
1 biji bawang besar (di tumbuk)
1 sudu besar halba campur
BAHAN B (Bahan Rempah)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 sudu besar lada hitam (di tumbuk)
3 sudu besar penuh/bun-bun Rempah serbuk ikan babas
60 gram asam jawa + air dan di perah empat kali akan di campur kedalam bahan rempah diatas
garam
Santan dari 1/2 biji kelapa
BAHAN C (menjadikan kari lebih sedap dan menyelerakan)
1 kilo Sotong bersaiz besar
150 kacang buncis (dikerat 2)
5 helai daun bawang di kerat panjang
1 biji Cili besar hijau (dibelah 2 dan di buang biji)
1 biji tomato biji (dibelah 2)
1 biji bawang besar dibelah 4
Cara memasak:-
1. Panaskan 3/4 cawan minyak. Pastikan minyak betul betul panas.
2. Masukkan bahan A dan kacau sehingga bertukar keperangan dan berbau wangi.
3. Masukkan bahan B yang telah di adun dan besar kan api.
4. Apabila tumisan tadi mendidih <> 5 minit, kecilkan api dan biarkan ia sedikit kering dan pecah minyak (yang banyak).Setiap 5 minit kacau supaya tidak hangit dan berkerak.
5. Masukkan santan, Kacau-kacau supaya rempah sebati dengan santan.
6. Terus masukkan bahan C, kecilkan api dan biarkan ia masak perlahan-lahan.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment