Wednesday, 20 February 2013
SINGA POPAI (A.K.A. PIE-TEE)
Assalamualaikum semua !
Hari ni kita jamu mata dengan kuih ini. Adapon kebanyakan orang menamakan dan memanggil nya sebagai Pie-Tee, tetapi masa zaman saya kanak-kanak dulu hingga sekarang saya kenali ia sebagai 'Singa popai'.
Kenapa ? Saya pon tak tahu kenapa hehehe... Walau apa nama yang diberi sekali pon yang penting ia amat sedap, dengan Kulit yang ranggup dan inti yang simple amat Menyelerakan.
Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A (Kulit)
Minyak. (Banyak nya minyak yang digunakan, pastikan boleh menengelamkan acuan Pie-Tee sepenuhnya)
300g tepung beras
1 biji telur gred A
2 sudu besar Air Kapur Makan
350 ml air biasa
sedikit garam
Cara memasak:-
1. Campur semua diatas dan blend.
2. Panaskan minyak bersama acuan 'Pie-Tee' didalam kuali.
3. Pastikan acuan betul-betul panas, keluarkan dari kuali dan goyangkan sedikit acuan tersebut (untuk membuangkan minyak berlebihan yang berada pada acuan).
4. Celup dalam tepung. JANGAN celup melebihi paras acuan.
5. Masukkan dalam kuali <> 1 minit, agak-agak tepung sudah mengeras sedikit bolehlah di keluarkan dari acuan.
* Jika tepung melekat pada acuan, boleh ditambah sebiji lagi telur.
* Selalu nya pada permulaan gorengan, tepung memang sedikit melekat pada acuan.
------------
BAHAN B (Inti)
sedikit minyak untuk menumis
1 ulas bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji Lobak Merah (disagat)
1 biji Sengkuang (disagat)
1 sudu besar Udang kering (Tumbuk lumat)
sedikit garam
Cara memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang merah, bawang putih,Udang kering dan garam. Goreng sehingga bawang keperangann dan wangi.
3. Masukkan Lobak merah dan Sengkuang. Gaul supaya berpalut dengan bahan tumis. Dan boleh lah di angkat.
4. Sejat untuk mengasingkan air dari Lobak dan sengkuang jika ada.
-----------
BAHAN C (Kuah Cili)
Sos Cili Live
3 sudu besar Gula Putih
sedikit air
Cara memasak:-
1. Masukkan semua dalam periuk dan masak sehingga gula larut.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment