Jom kita semak RESEPI .....
(Sukatan untuk loyang 8 x 8)
BAHAN A
200 g Gula Halus
500 gram Butter
30 gram Ovalet
300 gram Susu Pekat Manis
BAHAN B
10 biji Telur Gred A
50 g Susu Tepung atau horlick
270g Tepung Hong Kong
BAHAN C
Masam Manis
Cara-Cara Mengadun:-
1. Pukul kesemua Bahan A sehingga kembang
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul
3. Masukkan Susu tepung/horlick dan Tepung Hong Kong
BAHAN C
Masam Manis
Cara-Cara Mengadun:-
1. Pukul kesemua Bahan A sehingga kembang
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul
3. Masukkan Susu tepung/horlick dan Tepung Hong Kong
4. Bahagi kpd 2 adunan.
1 bhg diwarnakan Hijau + Perasa Pandan (adun dgn perlahan sehingga sebati)
1 bhg dibiarkan perasa asli
1 bhg diwarnakan Hijau + Perasa Pandan (adun dgn perlahan sehingga sebati)
1 bhg dibiarkan perasa asli
1. Sapukan sedikit margerin pada permukaan loyang.
2. Alaskan dengan kertas minyak.
3. Sendukkan adunan perasa asli ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya.
4. Bakar dalam oven menggunakan api atas sahaja dengan api yang sederhana besar.
5. Pastikan lapisan telah masak/bertukar warna sedikit anggaran masa 7-10 minit setiap lapisan baru dikeluarkan dari oven.
6. Tekan dengan alat penekan untuk mengeluarkan angin jika ada.
7. Sapukan sedikit butter pada lapisan tadi.
8. Ulang step 3-7 diatas dengan perasa pandan,asli,pandan,asli..... dan seterusnya sehingga adunan habis.
9. Pada lapisan ke 3,5,7,9,11 masam-manis diletakkan selepas sapuan butter (selepas step 7).
*Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment