Tuesday 19 March 2013

Kueteau Goreng Udang


Sarapan pagi hari ini  Kueteau Goreng Udang

Jom Kita semak RESEPI .....

Minyak untuk menumis

BAHAN A (Di tumbuk)
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang Putih

BAHAN B
6 biji cili kering - mesin halus
2 sudu besar gula pasir
Sos Cili LIFE
Sedikit Fish Ball/Fish cake
Sedikit Kicap MANIS Kipas Udang
Garam

BAHAN C
10 ekor udang hidup yang bersaiz besar
Sedikit kerang rebus

BAHAN D
1/2 kati keateau
segenggam taugeh

BAHAN E
Daun bawang
Bawang goreng
Cili merah
Limau Kasturi

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan A dan masak sehingga bawang keperangan.
3. Masukkan bahan B dan sedikit air. Masak sehingga cili masak dan air kering sedikit.
4. Masukkan bahan C (Udang jangan dimasukkan terlalu awal.. step 2 atau 3 kerana ia akan menjadi terlalu kecut dan kurang segar)
5. Masukkan keateau dan ratakan.
6. Sebelum angkat masukkan taugeh. Kacau-kacau dan terus angkat untuk mengelakkan taugeh kecut.
7. Taburkan bahan hiasan di atas bihun.

* Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment