Tuesday 19 March 2013

KUZI DAGING

 
 
Assalamualaikum semua...
 
Hari ini masak apa ???. Emmm saya masak Kuzi daging. Dah selalu masak gulai, jadi hari ni ubah selera dengan Kuzi la pula.  
 
Jom kita semak RESEPI .....
 
BAHAN A
2 sudu besar minyak sapi GEE BLEND
1 biji bawang besar (dihiris nipis)
3 ulas bawang putih (dihiris nipis)
2 tangkai daun kari
2 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang  
2 biji buah pelaga
 
BAHAN B
2 sudu besar penuh rempah Kuzi
4 biji tomato (dibelah 4)
1/2 kilo daging (dipotong besar)
Air <> 4 cawan air (boleh dikurangkan jika guna daging 'Batang Pinang')
 
BAHAN C
Santan dari 1/2 biji kelapa
2 biji ubi kentang (dibelah 2)
sedikit garam
 
BAHAN D
2 biji tomato (dibelah 2)
2 tangkai daun ketumbar
2 biji cili hijau 
1 biji bawang besar (dibelah 4)
 
BAHAN E
sedikit minyak masak
3 sudu besar kismis
 
Cara-Cara Memasak :-
1. Panaskan minyak sapi GHEE BLEND didalam kuali.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bawang keperangan.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga daging lembut dan terbit sedikit minyak.
4. Masukkan bahan C dan masak seketika sehingga kuah pekat semula.
5. Masukkan bahan D.
 
6. Dalam kuali yang lain, panaskan minyak dan goreng kismis <> 1 minit. (bahan E)
7. Masukkan kismis bersama minyak kedalam masakan (item 6) di atas.
8. Siap.
 
* Selamat menjamu selera .....
 
 

 

No comments:

Post a Comment