Monday 18 March 2013

KUIH CARA MANIS



 

Assalamualaikum semua,

Haii lama to ber online kerna FB ada masaalah sikit. OK lah tak nak bercerita panjang, pagi ni saya bersarapan kuih cara manis.  Jom kita semak RESEPI....

Campurkan semua dibawah dan blend
1 cawan tepung gandum
0.5 cawan santan pekat
1.5 cawan air
1 biji telur (kalau kuih melekat/ susah nak lekang dari acuan.. boleh ditambahkan sebiji lagi telur)
3 sudu minyak masak
sedikit garam
sedikit warna hijau + pewangi daun pandan (boleh juga menggunakan air daun pandan)

Sedikit minyak
1 helai daun pandan

Gula putih

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan acuan Kuih cara
2. sapu sedikit minyak pada acuan dengan menggunakan daun pandan. Pastikan tiada minyak bertakung.
3. Ceduk dan masukkan bancuhan tepung kedalam acuan... hampir-hampir penuh (lebih dari 3/4)
4. Biarkan seketika <> 30 saat supaya tepung di bahagian bawah masak sedikit.. barulah dimasukkan sedikit gula (1/3 sudu teh). (Nota: Jika bahagian bawah kuih masih cair, gula yang dimasukkan akan menembusi kuih dan air gula akan keluar dan mengakibatkan kuih melekat pada acuan.
5. Tutup dengan tudung periuk.
6. Pastikan kuih masak dengan sempurna (tiada cairan tepung) barulah di angkat dan pasangkan.

* Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment