Thursday 14 February 2013

KUIH CARA BERLAUK

 
 
Menu untuk sarapan pagi,  In Sya ALLAH amat lembut sekali.
 
Jom kita semak RESEPI .....

ADUNAN TEPUNG (25-30 biji kuih)
(*Campur semua dalam blender dan mesin )
1 cawan tepung gandum
1.7 cawan  air biasa  (lebih dari 1.5 tapi jangan sampai 2 cawan)
5 sudu besar santan kotak
5 sudu besar minyak masak (Untuk melembutkan)
sedikit garam
sedikit kunyit atau pewarna kuning

INTI (Ikut kesukaan dan kreativiti masing masing)
minyak utk menumis
1 biji bawang besar (dipotong kuib)
(*Semua yg di bawah gaul dan diperap sekejap 5-10 minit)
   1/2 Keping Daging kisar Jenama Ramly
   1 sudu teh jintan manis serbuk
   1 sudu teh jintan putih serbuk
   1 sudu teh lada hitam/putih serbuk
   1/2 sudu teh serbuk kunyit
   1/2 kuib ayam KNOR
   sedikit garam

PELENGKAP RASA Cili Merah dan daun sup

Cara-Cara Memasak Inti:-
1. Panas minyak dalam kuali..
2. Masukkan daging yang telah di perap tadi dan masak <> 10-15 minit.
3. Sebelum angkat masukkan bawang besar, gaul sekejap dan terus diangkat.

Cara-Cara Memasak Kuih Cara:-
1. Panaskan acuan Kuih Cara.
2. Leserkan minyak pada acuan. Pastikan tiada minyak bertakung dalam acuan.
3. Masukkan adunan tepung 2/3 acuan. Tutup dengan tudung periuk sekejap <> 1 minit supaya tepung 1/3 masak.  (TIPS: Cara ini menjadikan inti LEBIH TERASA SEDAP kerana inti tidak tenggelam dalam badan kuih cara)
4. Masukkan inti anggaran 1/2 sudu teh  dan taburkan cili potong dan daun sup diatas nya.
5. Ambil sedikit adunan tepung dan tuang sedikit atas cili/daun sup supaya melekat antara satu sama lain. Juga untuk TOUCH-UP bahagian bahagian yg kurang penuh.
6. Tutup semula dengan tudung periuk. Tunggu sehingga masak.. dan boleh diangkat.

* Selamat menjamu selera .......
 

No comments:

Post a Comment