Saturday 16 February 2013

PASTA REGGIA di CASERTA


Sedap di makan bersama cili padi dan Sos Cili

Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
2 cawan Pasta (any type of pasta, saya guna Pasta REGGIA dlm simpanan) / macoroni (di rebus terlebih dahulu dan di toskan)

BAHAN B
sedikit minyak
6 ulas bawang putih di tumbuk
1 ketul isi ayam di potong kecil-kecil
1 keping daging berger (ramly brand)
1/2 biji sayur Gobis
1 kiub pati ayam KNOR
Sedikit lada hitam tumbuk
1 biji cili merah (hiris halus-halus)


BAHAN C:
10 biji telur ayam dan garam (dikacau sedikit)

BAHAN D
Daun Sup
Daun Bawang
Cili Merah


Cara memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan bawang putih dan goreng sehingga keperangan dan harum.
3. Masukkan ayam  dan daging, goreng lagi sampai sehingga masak & sedikit garing.
4. Masukkan Kiub KNOR, lada hitam dan garam.
5. Masukkan Pasta yg telah di rebus tadi.
6. Masukkan Kobis.
7. Sebelum angkat masukkan 1/2 dari Cili, Daun Sup dan Daun bawang.

8. Sapukan mentega dalam mangkuk bakar.
9. Masukkan 1/2 pasta yg telah di adun tadi dan ratakan.
10. Tuang kan 1/2 bancuhan telur ke atas pasta, cucuk sedikit supaya telur menyerap dlm pasta.
11. Masukkan lebihan pasta  dan ratakan.
12. Masukkan lagi telur.
13. Bakar dlm ketukar (160 C) selama 45-1 jam. Kalau telur dah keras boleh di angkat (tak semesti nya bakar 1 jam).
14. Taburkan bawang goreng Cili merah potong dan daun sup/bawang.
 

 * Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment