Wednesday 13 February 2013

SAMBAL TUMIS IKAN SARDIN


Menu tengahari paling simple... tapi sedap. CEPAT DIMASAK SEDAP DIMAKAN. Tak payah susah susah siang ikan hehehe !

Jom kita semak RESEPI ...

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis.
5 ulas bawang putih (dihiris nipis atau ditumbuk)
5 ulas bawang merah kecil (dihiris nipis atau ditumbuk)

BAHAN B
20 biji cili kering di mesin bersama sedikit belacan
Air Asam jawa (bersaiz sebesar 2 ibu jari)
Sedikit garam

BAHAN C
1 Tin Ikan Sardin. (Tin yang bersaiz besar /saya guna Cap Ayam)
3-4 biji bawang besar (dihiris bulat-bulat dalam saiz yang tebal)

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A dan goreng sehingga bawang keperangan dan semerbak harum.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga minyak terbit dari masakan.
4. Seterusnya masukkan Ikan Sardin dan teruskan memasak dengan api yang sederhana besar sehingga mendidih kembali.
5. Sebelum angkat masukkan hirisan bawang besar.
6. Siap dan boleh dihidangkan.

* Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment