Saturday 16 February 2013

MEE GORENG UDANG


Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
Minyak untuk menumis
8 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)

2 sudu besar Udang Kering (ditumbuk hancur)

BAHAN B
1 sudu lada hitam (ditumbuk)
2 sudu besar Sos tiram
5 sudu besar Kicap Manis Kipas Udang
2 sudu besar Kicap Masin Kipas Udang
sedikit air (<> 1/3 cawan)

Sedikit Udang hidup
1/2 kilo Mee Kuning (dibasuh sedikit dalam air yang mengalir)
2 genggam Taugeh

BAHAN C
Cili merah
Limau Kasturi
Bawang Goreng

Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan A dan masak sehingga keperangan dan wangi.
3. Masukkan udang kering dan goreng sehingga berbau wangi.
4. Masukkan bahan B dan masak seketika hingga kuah menjadi kering sedikit
5. Masukkan udang hidup. Kacau hingga 1/3 masak
5. Masukkan Mee dan akhir sekali sebelum angkat masukkan taugeh.
6. Tabur Bahan C sebelum dimakan.

*Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment