Thursday, 14 February 2013
CUCUR BAWANG
Ada yang panggil cucur ini sebagai Cucur Udang, Cucur Taugeh dan sebagai nya. Walaubagaimana pon ia adalah cucur yang sama.
Jom kita semak RESEPI ...
BAHAN A - CUCUR (digaul semua sekali)
2 cawan Tepung gandum
2 biji Bawang besar (dihiris sederhana tebal)
segenggam Taugeh
6 pokok daun Kucai
Sedikit Udang hidup (dibuang kulitnya)
4 sudu makan Minyak masak/butter yang dicairkan (untuk melembutkan)
sedikit air yang bercampur garam
*Ada yang suka tambahkan telur kedalam adunan tepung diatas, tetapi saya lebih gemar yang tanpa telur.
BAHAN B - CILI BAWANG (Gaul semua bahan yg di bawah dan terus dihidangkan. *TAK PERLU DIMASAK)
Sedikit asam Jawa sebesar duit 10 sen + 2 sudu besar Air3 sudu besar penuh Gula Putih
6 ulas Bawang Kecil (dihiris nipis-nipis)10 biji Cili Kering + sedikit belacan + garam (Tumbuk. JANGAN ditambah air/biar pekat, kalau nak tambah guna air asamjawa di atas)
*Cili Kering boleh juga di rebus dahulu jika mahu (Cili kering aja...tujuan untuk melembutkan cili).
Tetapi KEENAKAN CILI BAWANG lebih terasa jika Cili Kering yg digunakan TIDAK DI REBUS
*Pastikan Kuah Cili yag terhasil adalah yang pekat.
* Selamat menjamu selera .....
Labels:
CUCUR
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment