Saturday, 16 February 2013
MEE GORENG MAMAK
Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A
Minyak untuk menumis
5 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji bawang besar (ditumbuk)
BAHAN B
8 biji cili kering (direndam dengan air panas dan ditumbuk halus)
2 sudu besar Sos tiram
5 sudu besar Kicap Manis Kipas Udang
2 sudu besar Kicap Masin Kipas Udang
2 sudu besar Tomato Puree Kimball
sedikit air (<> 1/3 cawan)
Sedikit Udang hidup
1/2 kilo Mee Kuning (dibasuh sedikit dalam air yang mengalir)
2 genggam Taugeh
BAHAN C
Daun Salat
Cili merah
Limau Kasturi
Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bahan A dan masak sehingga keperangan dan wangi.
3. Masukkan bahan B dan masak seketika hingga kuah menjadi kering sedikit
4. Masukkan udang hidup. Kacau hingga 1/3 masak
5. Masukkan Mee dan akhir sekali sebelum angkat masukkan taugeh.
6. Tabur Bahan C sebelum dimakan.
*Selamat menjamu selera .....
Labels:
MEE-BIHUN
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment