Thursday, 14 February 2013

SAMBAL TUMIS UDANG TERUNG PIPIT


Menu tengahari, Jom kita semak RESEPI ...

BAHAN A
Sedikit minyak untuk menumis.
4 ulas bawang putih (dihiris nipis atau ditumbuk)
4 ulas bawang merah kecil (dihiris nipis atau ditumbuk)

BAHAN B
20 biji cili kering di mesin bersama sedikit belacan
Air Asam jawa (bersaiz sebesar ibu jari)
Kiub Ikan Bilis KNOR.
sedikit garam (*untuk semua masakan udang, kuantiti garam perlulah diKURANGKAN)
Sedikit gula (jika suka)

BAHAN C
Terung Pipit

BAHAN D
15 ekor Udang yang bersaiz besar (jangan dibuang kulit nya)
3 biji bawang besar (dihis bulat-bulat dalam saix yang tebal)

Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis Bahan A dan goreng sehingga bawang kekuningan dan semerbak harum.
3. Masukkan Bahan B dan masak sehingga cili menjadi sedikit kering dan minyak terbit dari masakan.
4. Seterusnya masukkan Bahan C dan bila 3/4  masak masukkan Bahan D
5. Masak <> 10 minit dengan api yang sederhana besar dan boleh lah diangkat.
Pastikan Udang jangan terlebih masak kerana ia akan menjadi kurang sedap.

* Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment