Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A (semua dihiris nipis)
sedikit aje minyak untuk menumis8 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
rempah 4 sekawan
sedikit halia
BAHAN B
Air untuk dijadikan kuah
1 kilo Tulang Daging
BAHAN C
1 kiub pati Daging Lembu KNOR
sedikit garam
BAHAN D (Ditabur dalam sup)
Bawang goreng
Daun bawang
Daun sup
Cili Merah/Cili Padi
Limau kasturi
Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A sehingga berbau wangi dan bawang menjadi keperang-perangan.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga daging empok.
Note: Untuk mempercepatkan process melembutkan daging
a. Jangan masukkan garam dalam tempoh memasak
b. Gunakan lebih bawang putih
c. Gunakan periuk 'pressure cooker '
4. Apabila daging sudah empok, barulah dimasukkan bahan C.
Cara menghidang Kueteau Sup:-
1. Sekiranya kuah masih panas, ia boleh lah terus dicurahkan keatas kueteau yang berada didalam mangkuk.
2. Tetapi sekiranya kuah telah sejuk, didihkan kuah didalam kuali sebentar kemudian terus masukkan kueteau.
3. Sebelum makan, taburkan Bahan D diatasnya.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment