Tuesday, 12 February 2013

TALANG KERING GORENG CILI BAWANG

 
'Ikan Masin Cili Bawang' pasangan kepada 'Pajeri Nenas'. Emmmm....best. Bagai pinang di belah dua, betul betul sepadan. Terasa kemasinan dan kewangian ikan kering bersama kemanisan bawang dan kepedasan cili padi kampong.

Jom kita semak RESEPI.....

Minyak untuk menggoreng
4 ketul ikan talang kering (di potong kiub-kiub kecil)
4 biji bawang besar (dihiris sederhana tebal)
10 biji cili kering (dihiris halus)
10 biji cili padi

Cara Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali (tidak terlalu banyak kerana minyak tersebut akan digunakan sepenuhnya dalam gorengan ini).
2. Goreng Ikan talang kering sehingga masak dan angkat.
3. Dengan minyak yang sama, goreng cili kering sehingga hampir garing.
4. Seterusnya masukkan bawang dan goreng sehingga hampir layu.
5. Masukkan semula ikan kering yang telah digoreng awal tadi. Kacau supaya semua nya bercampur dan seterusnya boleh lah diangkat.

* Selamat menjamu selera ...

No comments:

Post a Comment