Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua !
Saperti biasa menu tengahari saya simple-simple aja... iaitu berlaukkan Sotong yang digoreng dengan dengan cili hidup dan ditambah sedikit daun kari untuk menaikkan aroma masakkan.
Jom kita semak Resepi .....
BAHAN A
sedikit minyak untuk menumis
4 tangkai daun kari
BAHAN B (diperap 1/2 jam)
1 Kilo Sotong (Saya masak sekor-sekor sebab sotong bila dah masak ia akan mengecut)
sedikit kunyit
sedikit garam
BAHAN C (ditumbuk)
4 biji cili hidup
1 biji bawang besar
Cara memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Masukkan sotong dan goreng <> 5-7 minit untuk mengecutkan / mengeluarkan air dari sotong.
3. Keluarkan sotong dari kuali (*untuk mengelakkan ia terlebih masak).
4. Masukkan bahan C dan 'Daun Kari' kedalam kuali yang berisi minyak dan air sotong tadi dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
5. Masukkan kembali sotong kedalam kuali dan balik-balikkan <> 5 minit dan boleh lah diangkat.
* Selamat menjamu selera .....
Harum wangi....
ReplyDelete