Jom kita semak RESEPI .....
(Adunan untuk loyang 8 x 8)
BAHAN A
200g Gula Halus
450g Ovalet
30g Butter
300g Susu Pekat Manis
BAHAN B
10 biji Telur Gred A
50g Susu Tepung/horlick
BAHAN C
60g Biskut Oreo
180g Tepung Hong Kong
Cara mengadun:-
1. Pukul kesemua Bahan A sehingga kembang dengan kelajuan yang maxima.
2. Masukkan telur satu persatu sambil pukul juga dengan kelajuan yang sama.
3. Masukkan Susu tepung/horlick, adun sehingga sebati dengan kelajuan yang perlahan hanya untuk sebatikan aja.
4. Bahagikan
1/4 drp adunan + Biskut Oreo yg dihancurkan dan diwarnakan purple
3/4 drp adunan + Tepung Hong Kong dan dbahagikan kpd 3 warna bahagian
Warnakan merah, orange, hijau + perasa pandan
Cara Melapis:-
1. Sapukan sedikit margerin pada permukaan loyang.2. Alaskan dengan kertas minyak.
3. Sendukkan adunan warna Orange ke dalam loyang dan ratakan dengan sudu supaya ia serata tebal nya.
4. Bakar dalam oven menggunakan api atas sahaja dengan api yang sederhana besar.
5. Pastikan lapisan telah masak/bertukar warna sedikit anggaran masa 7-10 minit setiap lapisan baru dikeluarkan dari oven.
6. Tekan lapisan kek dengan alat penekan atau gelas yang rata untuk mengeluarkan angin jika ada.
7. Sapu sedikit butter di atas nya.
68 Ulang step 3-7 diatas untuk hijau, merah, dan Orangle kembali sehingga adunan habis.
TIPS: Pastikan kek benar-benar sejuk sebelum dikeluarkan dari tin.
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment