Rasa nya emmmm.....................
BAHAN A
Butter 60g
Cream Cheese 250g (kecil-kecilkan)
Whipping Cream 120 ml
BAHAN B
Tepung gandum 50g + tepung jagung 30 g (ayak)
4 biji kuning telur + 1 biji putih telur (pukul sedikit)
essen vanila
BAHAN C
5 biji putih telur
1/8 camca teh garam
120g gula castor
1 camca teh juice lemon
Cara memasak:-
1. Sapukan margerin pada dasar 'push-up' loyang bulat (23cm) dan lapikkan dgn kertas minyak
2. Panaskan oven 160 C
3. Satukan bahan A dlm bekas yg diletakkan atas air mendidih & adunkan dgn 'whisk' sehingga lembut. Angkat dari api dan biarkan sejuk <> 10 minit
4. Pindahkan adunan (3) kedalam 'mixing bowl' dan masukkan bahan B kedlm dan adun sampai bersatu. (pd permulaan, saya gunakan speed perlahan, bila tepung dah bercampur then saya speed to max, <> 5 minit saja). Keluarkan dari 'mixing bowl'.
5. Whisk putih telur + garam sehingga menjadi 'foam'. Masukkan gula & Juice lemon dan putar lagi sehingga menjadi kental.
6. Masukan 1/3 dari adunan (5) kedalam adunan (4) dan kacau. Masukan selebih adunan (5) dan sebatikan
7. Tuang kedalam loyang. Balut loyang(bawah & tepi sahaja) dgn aluminium foil supaya air tidak meresap semasa membakar.
8. Letakkan loyang kedalam 'dulang pembakar yg berisi sedikit air biasa (water bath)'
9. Bakar selama 1 jam 10 minit atau sehingga kek kekuningan. (rak paling bawah dlm oven)
10.Keluarkan dari loyang dan simpan dlm peti sejuk <> 4 jam sebelum dipotong.
NOTA:-
a. Kalau nak letak kepingan badam, taburkan 20 minit sebelum kek masak. Tapi pastikan yg badam itu telah di bakar dahulu.
b. Badam baru di bakar memang ranggup, tetapi apabila dibiarkan dlm peti sejuk bersama kek, akan menjadi lembut)
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment