Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A
Minyak untuk menumis
12 ulas bawang putih (ditumbuk)
8 biji cili kering (mesin halus)
BAHAN B
4 sudu besar Kicap MASIN Kipas Udang
10 sudu besar Kicap MANIS Kipas Udang
3 sudu besar Sos Tiram
2 sudu besar Sos Tomato
BAHAN C
1/2 kilo Kueteau
1/2 kilo Taugeh segar
BAHAN D
Daun Bawang
Cili merah
Bawang goreng
Telur Puyuh goreng
Telur ayam yang digoreng dadar dan dihiris
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak dalam kuali.
2. Tumis bawang putih yang ditumbuk dan di goreng sehingga BENAR-BENAR GARING.
3. Masukkan cili kering dan masak lagi sehingga terbit minyak kembali.
4. Masukkan bahan B dan masak lagi <> 10 minit.
5. Masukkan kueteau dan ratakan menggunakan 2 garfu untuk mengelakkan kueteau hancur.
6. Akhir sekali sebelum angkat, masukkan taugeh dan kacau sedikit-sedikit sahaja dan terus diangkat untuk mengekalkan kesegaran yang rapuh.
7. Tabur dengan bahan D sebelum dimakan.
* Selamat menjamu selera.....
No comments:
Post a Comment