Thursday, 14 February 2013
TEMPE GORENG RANGGUP 'KRUP-KRUP-KRUP'
Jom kita semak RESEPI .....
BAHAN A (setiap dibawah digoreng secara berasingan)
Minyak untuk menggoreng
4 keping tempe (dipotong nipis dan dilumurkan dengan sedikit garam. Pastikan api yang KECIL semasa menggoreng dan ini akan memakan masa yang lama untuk menjadikan ia benar-benar rapuh)
1 cawan kacang tanah
1 genggam ikan bilis
BAHAN B
1 biji cili merah (dihiris serong)
1 biji bawang besar (dipotong sederhana tebal)
Cara memasak:-
1. Goreng bahan A secara berasingan.
2. Jika terdapat minyak yang berlebihan selepas menggoreng Bahan A diatas, ia bolehlah dikurangkan.
3. Tumis Bahan B dan goreng <> 3 minit, terus masukkan kembali Bahan A yang telah digoreng tadi.
4. Balik-balikkan supaya semua nya bercampur rata antara satu sama lain dan bolehlah diangkat.
* Selamat menjamu selera .....
Labels:
TEMPE
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment