Friday, 15 February 2013

SAMBAL AIR ASAM


Menu paling-paling simple 'Air Asam'  yang boleh saja dipadankan dengan Ikan Terubok Bakar, Kembong, Pari, Cencaru, Sotong, Udang, Daging dan banyak lagi.

Tetapi dalam banyak-banyak ikan, Terubok adalah yang paling sedap tetapi terlalu remeh dengan process membuang tulang nya. hehehe...
Limau Kasturi selain rasa masam-masam limau, kulit nya amat baik untuk menghindarkan bau badan kita.

Jom kita semak RESEPI .....

Semua dibawah di campur sekali
Cili Padi (Potong kecil)
Cili merah (Potong kecil)
Air asam jawa yang pekat
Limau kasturi
Bawang besar (Hiris sederhana tebal)
Tomoto biji (potong 4 dan dihiris sederhana tebal)
Belacan,
sedikit garam
Boleh tambahkan sedikit  gula jika terasa pedas.

* Selamat menjamu selera .....

1 comment: