Thursday, 14 February 2013

SUP AYAM SPECIAL

 

Sup Ayam paling ringkas tetapi sedap. Nak tahu rahsia nya ? Jom kita semak RESEPI .....

BAHAN A
Sedikit aje minyak untuk menumis
2 ulas bawang putih (di hiris nipis)
2 ulas bawang merah (di hiris nipis)
sedikit halia (di hiris nipis)
rempah 4 sekawan

BAHAN B
Air untuk dijadikan kuah
1 ekor ayam sederhana besar (dipotong mengikut saiz kesukaan)
3 ketul ubi kentang di belah 2 atau 4 bergantung kpd saiz ubi
1 kiub pati Ayam KNOR
sedikit garam

BAHAN C
1/2 paket rempah Soto MAK PON (Import dari Muar Johor)

BAHAN D (Ditabur dalam sup)
Bawang goreng
Daun bawang
Daun sup
10-15 biji Cili padi

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan minyak didalam periuk.
2. Tumis bahan A sehingga berbau wangi dan bawang menjadi keperangan.
3. Masukkan bahan B dan masak sehingga kuah mendidih.
4. Masukkan rempah Soto 'MAK PON' dan teruskan memasak sehingga kuah mendidih kembali dan boleh lah diangkat.
5. Sebelum makan, taburkan bahan D diatasnya.

 
 
 

Ini lah dia Rempah Soto 'Mak Pon' yg di import khas dari, Muar Johor. Selain utk masak SOTO, saya juga gunakan utk buat SUP AYAM.

*Selamat menjamu selera .....

No comments:

Post a Comment