A Complete set of NASI AYAM HAINAN.
Amat sesuai kepada yg inginkan kelainan dan yg menitik beratkan soal makanan berminyak.
Keistimewaan Nasi Ayam Hainan adalah terletak pada Ayam, Sup dan Nasi yg dimasak.
Kelembutan isi ayamnya tidak saperti rebusan ayam yg biasa kita buat di mana texture ayam nya amat lembut dan licin.
Amat sesuai kepada yg inginkan kelainan dan yg menitik beratkan soal makanan berminyak.
Keistimewaan Nasi Ayam Hainan adalah terletak pada Ayam, Sup dan Nasi yg dimasak.
Kelembutan isi ayamnya tidak saperti rebusan ayam yg biasa kita buat di mana texture ayam nya amat lembut dan licin.
Sup ayam nya amat simple tapi yag pasti amat sedap dan SESUAI kepada yg on diet dan kepada yg inginkan kelainan.
Jom kita semak RESEPI .....
Jom kita semak RESEPI .....
SUP
Air secukupnya
1 ekor Ayam
1 inci Halia (dihiris nipis memanjang)
4 ulas Bawang Putih,
Kiub Pati Ayam KNOR
Garam,
(Nota:TIDAK PERLU rempah 4 sekawan, Rempah Sup, Bawang besar atau minyak utk menumis)Cara-cara memasak:-
1. Rebus air sehingga mendidih 'Membuak-Buak'.
2. Masukkan ayam dan kecilkan api (sekecil kecil yg boleh) dan TUTUP periuk supaya wap ayam tidak keluar.
4. Biarkan ayam masak perlahan-lahan <> 45- 1jam sehingga air sup mendidih kembali (sedikit dah mencukupi).
5. Terus masukkan bawang putih, halia, garam dan kiub ayam.
2. Masukkan ayam dan kecilkan api (sekecil kecil yg boleh) dan TUTUP periuk supaya wap ayam tidak keluar.
4. Biarkan ayam masak perlahan-lahan <> 45- 1jam sehingga air sup mendidih kembali (sedikit dah mencukupi).
5. Terus masukkan bawang putih, halia, garam dan kiub ayam.
6. Biarkan <> 5 minit terus di angkat.
--------
--------
AYAM
A. Ayam yang di atas dah boleh dimakan begitu saja.
atau...
Ayam yang diatas
Sedikit Madu
Sos Tiram
Sedikit Kicap masin
*Minyak Bijan (kalau suka)
Cara memasak Ayam kaedah 1:-
1. Ayam dilumur dgn Sos Tiram, madu dan kicap masin.
2. Panaskan minyak dalam kuali.
3. Masukkan ayam.. terus balikkan dan TERUS angkat.(Sekali lalu dalam minyak. JANGAN biarkan ayam digoreng lama kerana kelembutan ayam akan rosak dan isi nya akan menjadi liat dan keras).
Cara memasak Ayam kaedah 2:-
2. Dibungkus dgn aluminium foil
3. Dibakar dalam ketuhar oven <> 30-45 minit 180 C
* Utk lebih sedap, sebelum makan renjiskan sedikit minyak bijan di atas ayam.
--------NASI
Air sup diatas
1 sudu besar Butter
5 helai daun pandan
Beras
(Masukkan semua dalam periuk dan tanak nasi saperti biasa.)
--------
KICAP
Kicap Manis kicap udang
Kicap Manis kicap udang
sedikit lada hitam tumbuk
1 sudu besar minya gorengan ayam diatas
5 sudu besar air
(Campurkan semua sekali dan masak)
--------
CILI
6 biji Cili merah
CILI
6 biji Cili merah
1 ulas bawang putih
Air limau kasturi dari 2 biji limau
4 sudu besar gula putih
3 sudu besar air
sedikit garam
(Semua yang diatas dimesin)
* Selamat menjamu selera .....
No comments:
Post a Comment