Menu untuk sarapan pagi, In Sya ALLAH amat lembut sekali.
Jom kita semak RESEPI .....
ADUNAN TEPUNG (25-30 biji kuih)
(*Campur semua dalam blender dan mesin )
1 cawan tepung gandum
1.7 cawan air biasa (lebih dari 1.5 tapi jangan sampai 2 cawan)
5 sudu besar santan kotak
5 sudu besar minyak masak (Untuk melembutkan)
1 cawan tepung gandum
1.7 cawan air biasa (lebih dari 1.5 tapi jangan sampai 2 cawan)
5 sudu besar santan kotak
5 sudu besar minyak masak (Untuk melembutkan)
sedikit garam
sedikit kunyit atau pewarna kuning
INTI (Ikut kesukaan dan kreativiti masing masing)
minyak utk menumis
1 biji bawang besar (dipotong kuib)(*Semua yg di bawah gaul dan diperap sekejap 5-10 minit)
1/2 Keping Daging kisar Jenama Ramly
1 sudu teh jintan manis serbuk
1 sudu teh jintan putih serbuk
1 sudu teh lada hitam/putih serbuk
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 kuib ayam KNOR
sedikit garam
PELENGKAP RASA Cili Merah dan daun sup
Cara-Cara Memasak Inti:-
PELENGKAP RASA Cili Merah dan daun sup
Cara-Cara Memasak Inti:-
1. Panas minyak dalam kuali..
2. Masukkan daging yang telah di perap tadi dan masak <> 10-15 minit.
3. Sebelum angkat masukkan bawang besar, gaul sekejap dan terus diangkat.
Cara-Cara Memasak Kuih Cara:-
2. Masukkan daging yang telah di perap tadi dan masak <> 10-15 minit.
3. Sebelum angkat masukkan bawang besar, gaul sekejap dan terus diangkat.
Cara-Cara Memasak Kuih Cara:-
1. Panaskan acuan Kuih Cara.
2. Leserkan minyak pada acuan. Pastikan tiada minyak bertakung dalam acuan.
3. Masukkan adunan tepung 2/3 acuan. Tutup dengan tudung periuk sekejap <> 1 minit supaya tepung 1/3 masak. (TIPS: Cara ini menjadikan inti LEBIH TERASA SEDAP kerana inti tidak tenggelam dalam badan kuih cara)
4. Masukkan inti anggaran 1/2 sudu teh dan taburkan cili potong dan daun sup diatas nya.
5. Ambil sedikit adunan tepung dan tuang sedikit atas cili/daun sup supaya melekat antara satu sama lain. Juga untuk TOUCH-UP bahagian bahagian yg kurang penuh.
6. Tutup semula dengan tudung periuk. Tunggu sehingga masak.. dan boleh diangkat.
2. Leserkan minyak pada acuan. Pastikan tiada minyak bertakung dalam acuan.
3. Masukkan adunan tepung 2/3 acuan. Tutup dengan tudung periuk sekejap <> 1 minit supaya tepung 1/3 masak. (TIPS: Cara ini menjadikan inti LEBIH TERASA SEDAP kerana inti tidak tenggelam dalam badan kuih cara)
4. Masukkan inti anggaran 1/2 sudu teh dan taburkan cili potong dan daun sup diatas nya.
5. Ambil sedikit adunan tepung dan tuang sedikit atas cili/daun sup supaya melekat antara satu sama lain. Juga untuk TOUCH-UP bahagian bahagian yg kurang penuh.
6. Tutup semula dengan tudung periuk. Tunggu sehingga masak.. dan boleh diangkat.
No comments:
Post a Comment